Szószedet

  • INT
  •  
  •  

A vese funkcióinak hirtelen és ideiglenes leállása. Az akut veseelégtelenség a vese vérellátásának lecsökkenése, a vizelet távozásának akadálya és a vese sérülése (autóbaleset, vagy nagyobb műtét) miatt következhet be. Az akut veseelégtelenséget a vese funkcióinak helyettesítésével rendszerint valamelyik kórház intenzív osztályán kezelik.

Sebészeti úton, az artéria és a véna összekapcsolásával (gyakran az alkaron) létrehozott véredény, mely a hatékony dialízishez szükséges gyors véráramot biztosítja. Természetes, vagy szabad fisztulának is nevezik.

A véráram érfalakra, különösen az artériákra gyakorolt nyomása. A szívroham és az agyvérzés kockázatát növelő magas vérnyomást vérnyomás csillapítókkal kezelik.

Egy testüregbe beültetett, a folyadék elvezetésére szolgáló rugalmas, műanyag cső.

A vese működőképességének évekig tartó lassú és egyre súlyosbodó csökkenése és állandó veseelégtelenséget okozó folyamata.

Amikor a vesék már kevesebb, mint 10 százalékban képesek ellátni funkciójukat.

Az izmokban lévő kreatinfoszfát bomlásterméke. Az orvos a kreatinin szint ellenőrzésével megállapítja, hogy a vesék milyen hatékonysággal távolítják azt el a szervezetből. Az alacsony kreatinin szint csökkent veseműködést jelez.

Az a betegség, melynél a szénhidrát-anyagcsere rendellenessége veseelégtelenséghez vezető, magas vércukorszintet eredményez. A cukorbetegek 20 százalékánál veseelégtelenség alakul ki.

A dialízis során a szervezet szükségleteinek kielégítésére használt, vízből, glukózból és elektrolitokból álló keverék. A dializáló folyadék rendszerint nátriumot, magnéziumot, kloridot, káliumot és kalciumot tartalmaz. A dialízis során a vérben lévő salakanyagok a dializátor féligáteresztő membránján keresztül a dializáló folyadékba kerülnek.

Mesterséges kezelési folyamat, melynek során a mérgező salakanyagok, és a felesleges vízmennyiség távozik a vérből.

A dializáló berendezés szűrőegysége. A dializátor kiszűri a vérből a salakanyagokat és a fölös vízmennyiséget.

A peritoneális dialízisnél az az időtartam, amíg a beteg a hasüregben tartja a friss dializáló folyadékot. A tartási idő letelte után a használt dializáló folyadékot vagy maga a beteg, vagy egy erre a célra rendszeresített berendezés frissre cseréli.

EPO

Az erythropoietin általánosan használt rövidítése.

Az egészséges vesék által termelt hormon, mely a csontvelőt erythrociták (vörösvérsejtek) termelésére készteti. Szintetikus változata a vesebetegek számára is elérhető. A hormon hiánya a vese vérszegénységét okozhatja.

A vörövérsejtek aránya a vérben.

Is the substance in erythrocytes which carries oxygen around the body. The iron contained in haemoglobin is responsible for the red color of the blood. A decreased level of haemoglobin is known as anemia. Anemia causes tiredness, shortness of breath and paleness.

Az immunrendszer hatékonyságát csökkentő, így az átültetett vese kilökődését akadályozó készítmények.

A beteg vese egészségesre történő cseréje. Az átültetendő vese élő donortól, rendszerint rokontól, vagy egy közelmúltban elhunyt hallottól is származhat.

A vér a vese akut vagy krónikus elégtelensége következtében fellépő,
oxigénszállító képességének csökkenése. A veseelégtelenség erythropoietin hiányt eredményez, melynek következtében nem termelődik elegendő vörösvérsejt.

Az a hely, ahol képzett, egészségügyi szakemberek a dialízisre szoruló betegeket kezelik.

A fölös vízmennyiség eltávolítása a vérből.

Az élelmiszerek által tartalmazott protein máj által történő lebontásakor keletkező salakanyag. Normális körülmények között a karbamidot a vesék választják ki a vérből és továbbítják a vizeletbe. A karbamid a veseelégtelenségben szenvedő betegek szervezetében felhalmozódik, és a vese működőképességének szintjét mutatja.

A véráramba történő behatolási módszer, mely lehetővé teszi a dialízis elvégzését. A hemodialízis esetében ez lehet a fisztula.

A véráramba történő behatolási módszer, melynek során a mesterséges véna egyik végét a páciens vénájához, a másik végét pedig, az artériájához erősítik. Az áthidaló egy nagyobb átmérőjű cső, mely lehetővé teszi a vér dialízis elvégzéséhez szükséges gyorsabb áramlását. Az áthidalót a köznyelvben söntnek is nevezik.

Gyakran Ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a dialíziskezeléssel kapcsolatos leggyakrabban keresett kifejezéseket. Tovább