Kezdőlap > Dialízisinformációk > Együttélés a dialízissel

Együttélés a dialízissel

  • INT
  •  
  •  

Tanuljunk mege gyütt élni a veseelégtelenséggel

A betegek többsége számára a korábbi, egészséges élethez viszonyítva a legnagyobb különbséget és problémát a hetente, dialíziskezeléssel töltött időmennyiség jelenti. Ehhez még az orvosnál tett látogatások és az időpontokhoz történő alkalmazkodás is hozzáadódik. Hála a modern orvostudománynak és dialízis korszerű módszereinek ma már mindennapi életünk megszervezése során is nagyobb szabadságot élvezhetünk.
A dialíziskezelések napi teendők közé illesztése egyszerűen egy kicsit jobb időbeosztást és több rugalmasságot igényel. Célszerű már a kezdeti időszakban kialakítani a heti időbeosztást, melyben a szakmai tennivalókon, a kedvteléseken és a magánéleti kötelezettségeken kívül a szükséges orvosi kezeléseknek is helyet kell szorítanunk. Ennek elkészítése után minden fontos dologra jut majd időnk. Bizonyos idő elteltével az új időbeosztás már az ember részévé, második énjévé válik, s úgy tűnik, hogy mindig is így élte az életét.

A rendszeres testmozgás és testedzés kedvező hatással van általános egészségi állapotunkra. Számos, krónikus vesebetegségben szenvedő beteg elmondása szerint a testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a dialíziskezelések elkezdése után ismét „normálisan” érezzék magukat. A mozgás elkezdése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, és hagyassuk vele jóvá a számunkra „ajánlatos” gyakorlatokat. Célszerű a beteg érdeklődésének és kitűzött céljai elérésének megfelelő gyakorlatokat választani. Tanuljuk meg, hogyan érezzük magunkat fizikailag jobban a gyakorlatoktól, és hogyan uralhatjuk jobban érzelmeinket is.

A veseelégtelenség nem befolyásolja gépkocsivezetői képességünket. Ha a kezeléseket követően szívproblémáink, látási zavaraink támadnának, vagy rosszul éreznénk magunkat, forduljunk segítségért a kezelőorvoshoz.

Az emberek általában tisztában vannak a dohányzás tüdőre és szívre gyakorolt ártalmaival, de azt már kevesebben tudják, hogy a kutatások bizonysága szerint a dohányzás a vesebetegségeket is tovább súlyosbítja. A dohányzás a véredényeket és a szívet is terheli. A dialíziskezelés alatt álló betegeknek abba kell hagyni a dohányzást. Akár a veseproblémák kezdetén tartanak, akár dialíziskezelésre szorulnak, kezelőorvosuk segítséget nyújt a dohányzásról történő leszokáshoz.

Számos, krónikus vesebetegségben szenvedő beteg teljes vagy rész-munkaidőben folytatja a korábbi munkáját. Egy orvosunkkal folytatott konzultáció, és a munkáltatónkkal a betegségünkkel összefüggő kérdésekről történő, őszinte beszélgetés után nyugodtan tovább folytathatjuk korábbi munkánkat. Orvosunk minden bizonnyal megpróbálja kezelésünket is számunkra kedvező módon időzíteni; beszéljük meg a problémát a kezelést végző csapattal.

A szexualitás nem csupán a szexuális közösülést jelenti, hanem hozzá tartozik még az érzelmi élet, a kommunikáció és a kapcsolatépítési hajlandóság is. A betegség okozta fizikai és érzelmi változások a szexualitásunkat is érinthetik. A vesebetegségek olyan fizikai és érzelmi változásokat is okozhatnak, melyek következtében csökken a szexuális érdeklődés és/vagy képesség. A vesebetegség végső stádiumában lévő betegek fáradtnak is érezhetik magukat a hemodialízis kezelés után. A tartós fáradság problémáját meg kell beszélni az orvossal és a dietetikussal. A vesebetegségben szenvedő férfibetegek a szexuális érdeklődésükre hatással lévő hormonszintjükben is érzékelhetik a változást. A szükséges segítség érdekében ezeket a kérdéseket is célszerű megbeszélni az orvosunkkal.

Időnként mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, és ez alól a vesebetegek sem jelentenek kivételt. A dialízisre szoruló páciensek utazása viszont alaposabb tervezést követel, és az utolsó pillanatban, hirtelen eldöntött utazás számukra nem reális lehetőség. Az utazás megtervezésével kapcsolatban célszerű a kezelést végző szakemberekkel konzultálni, akik abban is segítenek, hogy élvezhetően töltsük a vakációnkat. Orvosunk minden bizonnyal segítségünkre lesz a dialízis kezelés egy másik országban történő megszervezésében is.  A PD kezelésben részesülő páciensek számára sokkal egyszerűbb az utazás. Tájékoztassuk kezelőorvosukat utazásunk célállomásáról, s ő majd gondoskodik a dialízishez szükséges kellékek eljuttatásáról.

A dialízishez történő alkalmazkodás indőként nehéz lehet; teljesen normális jelenség, ha az embernek félelmei vannak a krónikus veseelégtelenséggel kapcsolatban.

A kezelés után sokan fáradtságot éreznek. Pihenjen, és másanpra már újra tetterősnek érezheti magát.