Étrend

  • INT
  •  
  •  

A dialízissel és a gyógyszeres kezeléssel együtt rendkívül fontos a terápia szerves részét alkotó, megfelelő táplálkozás.

Ha a vesék már nem működnek teljes kapacitással, akkor az étrendet is a szervezetben végbemenő változásokhoz kell igazítani. A veszélytelen és a fogyasztás során megfelelő körültekintést igénylő ételekről és italokról a továbbiakban olvashatnak. Az ajánlott étrend összetételét a veseelégtelenség súlyossága és az alkalmazott kezelés is befolyásolja. Az alant található információk nem pótolják az alapos étrendi tanácsadást és konzultációt. A betegnek a szakorvos és a dietetikus ajánlásait kell követnie.

 

1. A dialízisben részesülő betegeknek a szokásosnál nagyobb mennyiségű proteinre van szükségük, mivel a protein egy része a dialízis során elvész. Testsúlykilogrammonként és kezelésenként legalább 1 gramm - tehát egy 70 kilogrammos beteg esetében 70 gramm - protein elvesztésével kell számolni. A protein számos, élettani funkció szempontjából igen fontos tápanyag. Magas protein-tartalmú ételek rendszeres fogyasztásával a szervezet energiaellátása is megfelelővé válik. A betegeknek el kell kerülniük a súlyveszteséget, mert a dialízis kezeléshez energiára van szükségük.

2. A vérsavó 2 mmol/l-nél magasabb foszfátszintje hosszabb távon a csontokban mészveszteséget, az érrendszerben pedig, meszesedést idézhet elő. A szív, az érrendszer és a csontok védelmében a szervezet napi foszfátbevitelét 800-1.200 grammra kell korlátozni.

3. Ha a vesék már nem választanak ki megfelelő mennyiségű káliumot, akkor - különösen magas káliumtartalmú ételek fogyasztása esetén – a vér káliumszintje is megemelkedik (hyperkalemia). Ez az arc körüli terület zsibbadását, izomremegést, a lábizmok elmerevedését és szívritmus zavarokat idézhet elő A hiperkalémia igen veszélyes tünet, ezért a káliumbevitelt fokozott ellenőrzés alatt kell tartani s ezzel kapcsolatban a beteg is megkapja a szükséges eligazítást.

4. A dialíziskezelések közötti szünetben a túl sok folyadék felgyülemlésének megakadályozása érdekében a vizelet mennyiségének csökkenése esetén a folyadékbevitelt is korlátozni kell. A követendő szabály ebben az esetben: napi vizelet mennyiség + 500 ml = a naponta fogyasztható folyadékmennyiség.

A protein a test szöveteinek helyreállításában és karbantartásában, a növekedésben és a fertőzések leküzdésében játszik fontos szerepet. A testnedveknek, így a vérnek is, létfontosságú alkotórésze. A dialíziskezelés alatt álló betegeknél gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű proteint tartalmazó étrendről. A beteg mellett működő dietetikus kiszámolja az ajánlott proteinbevitelt, és táplálkozási tanácsokkal látja el a pácienseket.

  A kálcium nevű ásványi anyag a csontok szilárdságát biztosítja, és a káliummal együtt ez gondoskodik az izom- és csontrendszer egészségéről. A kálciumban gazdag élelmiszerek, ugyanakkor, magas foszfortartalommal is rendelkeznek. A csontok kalciumveszteségének megakadályozása érdekében alacsony foszfortartalmú étrendet kell követni, és foszfátlekötő gyógyszerek szedése is szükséges lehet. A kálcium és foszfor egyensúlyának megtartása, valamint a csontok egészségének megőrzése érdekében az orvos D vitamin szedését is előírhatja.

Természetes ásványi anyagként az ételízesítő só az élelmiszerek többségében megtalálható. A rejtett sófogyasztás elkerülése érdekében érdemes az élelmiszerek összetételét a vásárlásnál ellenőrizni. A nátrium a szervezet folyadékháztartását szabályozza, így a vizelet mennyiségének csökkenése esetén a folyadékmennyiség felgyülemlésének elkerülése érdekében gondoskodni kell a nátriumbevitel (többnyire sófogyasztás) korlátozásáról.

Az ideg- és izomrendszer működését biztosító kálium nevű ásványi anyag szintén megtalálható az élelmiszerekben. Ez segíti elő az izmok és a szív megfelelő működését. Ha a beteg káliumszintje túl magas (hyperkalemia), vagy túl alacsony (hypokalemia), akkor ez az említett szerveket is érintheti. Ha a páciens veséje megbetegszik, akkor – nagy valószínűséggel – korlátoznia kell a magas káliumtartalmú ételek fogyasztását. A dialízis során a vér káliumtartalma állandó ellenőrzés alatt áll és a kezelés alatt álló beteg mellett lévő dietetikus megfelelő káliumtartalmú étrendet javasol a páciens számára.

A foszfát a csontrendszer egészségének fenntartásához szükséges élelmiszerek mindegyikében megtalálható. Ezzel együtt, a szervezetnek csak meghatározott mennyiségű foszfátra van szüksége A vesék általában a fölös mennyiségű foszfát kiválasztásával gondoskodnak az egyensúly fenntartásáról. Veseelégtelenség esetén a foszfát-egyensúly fenntartásáról a szervezetbe ételekkel bevitt foszfátmennyiség korlátozásával (alacsony foszfáttartalmú étrenddel) és az étellel együtt beszedett foszfátlekötő gyógyszerekkel kell gondoskodni.

Receptek

Számos ínycsiklandozó receptet, trükköt és ötletet talál az alábbi linken, amik mind vesebetegek számára alkalmasak. Tovább

A páciensnek célszerű az elfogyasztott ételekről pontos nyilvántartást vezetni, s azt a számára engedélyezett mennyiséggel összevetni.