Kezdőlap > Dialízisinformációk > Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezelés

  • INT
  •  
  •  

Abban az esetben, ha dialízisre – akár hemodialízisre, akár peritoneális dialízisre – van szüksége, akkor az orvos különféle gyógyszerek szedését írja elő.

A hemodialízissel vagy peritoneális dialízissel kezelt betegek számára a kezelőorvos különböző gyógyszerek alkalmazását rendelheti el. A vérszegénység és a csontkárosodás megelőzése érdekében előírhatja, például, a vörösvérsejt termelést elősegítő gyógyszer szedését.

Leggyakrabban a következő gyógyszereket alkalmazzák:

  A vese, normális körülmények között kiválasztja az élelmiszerekben lekötött foszfátot. Krónikus veseelégtelenség esetén ez a kiválasztási funkció nem működik. Ennek következtében a szervezet foszfáttartalma megemelkedik és - más anyagokkal együtt - irritációt idéz elő a bőrben és a szemekben. Másik következményként atherosclerosist, (érelmeszesedést) okozhat, ami a szív megbetegedéséhez vezethet. A dialízis segít ezen a problémán, de az csak a fölös mennyiségű foszfátot szűri ki a véráramból. Ezért, a szervezet foszfátszintjét más eszközökkel, alacsony foszfát tartalmú étrenddel és megfelelő gyógyszerekkel, úgynevezett foszfátlekötőkkel kell csökkenteni. Ez a gyógyszer a belekben „megköti” a foszfátot, így az nem szívódhat fel a vérben.

A vesékben aktivált D-vitamin elősegíti az élelmiszerek által tartalmazott kalcium felszívódását. A kalciumra a csontrendszer egészségének megőrzése érdekében van szüksége a szervezetnek. A vesebetegségben szenvedő páciensekkel gyakran szedetnek előaktivált formában lévő D-vitamint annak érdekében, hogy a szervezet több kalciumot legyen képes lekötni, s ezáltal csökkenjen a csonttörés veszélye.

Vas

A vas az oxigént szállító, egészséges vörösvérsejtek kulcsfontosságú proteinjének, a hemoglobinnak igen fontos alkotórésze. Megfelelő mennyiségű vas nélkül a szervezet nem tud elégséges mennyiségű, egészséges vörösvérsejtet termelni. A vashiány klinikai ellátása során a hemodialízis közben vastartalmat pótló készítményekkel kezelik a betegeket. A dialízisközpontokban a vastartalmú gyógyszereket rendszerint intravénás injekció segítségével juttatják a beteg szervezetébe.

A vese által termelt, gyakran EPO-két is emlegetett erythropoietin hormon a csontvelő vörösvérsejt termelését ösztönzi. A krónikus vesebetegségben szenvedő páciensek veséje kevés erythropoietint termel, s ez vese-eredetű vérszegénységet okozhat. A vörösvérsejt termelés szintjének fenntartása érdekében a természetes úton képződött erythropoietint szintetikus erythropoietinnel intravénásan vagy bőrön keresztül pótolják.

Számos betegnek a vérnyomása is magas. A vérnyomást megfelelő gyógyszerekkel kell szabályozni és a kezelés alatt szigorú korlátok között kell tartani.

A gyógyszerek hatékonysága a károsult vesék tökéletlen működése és a hemodialízis következtében változhat. Gyógyszeres kezelés változtatását a betegnek a szakorvosával kell megbeszélnie.